Passend onderwijs
Sinds 1 augustus 2014 geldt in Nederland de Wet Passend Onderwijs. Deze wet garandeert dat elk kind recht heeft op een school die aansluit bij zijn of haar kwaliteiten en mogelijkheden, ook wanneer extra ondersteuning nodig is. Ons doel is om iedere leerling zo goed mogelijk te begeleiden binnen de mogelijkheden van onze school.
.png)
Samenwerkingsverband
Soms kan de benodigde zorg of ondersteuning de grenzen van wat een basisschool kan bieden overschrijden. In dat geval kan een leerling, met een ‘toelaatbaarheidsverklaring’ van het samenwerkingsverband Amsterdam-Diemen, worden doorverwezen naar het speciaal (basis)onderwijs. In ons Schoolondersteuningsprofiel (SOP) leest u hoe wij passend onderwijs vormgeven en wat u als ouder kunt verwachten.
In deze korte animatievideo wordt uitgelegd hoe Openbaar Onderwijs aan de Amstel (ons bestuur) passend onderwijs vormgeeft.
Oudersteunpunt
Heeft u vragen over het onderwijs van uw kind? Stel deze vooral binnen onze school. Wilt u liever onafhankelijke informatie of advies? Neem dan contact op met het Oudersteunpunt passend onderwijs Amsterdam-Diemen. Medewerkers van het Oudersteunpunt denken graag met u mee, bijvoorbeeld over:
- De ondersteuning die er voor uw kind op school mogelijk is.
- Hoe u en uw kind een goede school kunnen kiezen, ook als uw kind extra hulp nodig heeft.
- Welke scholen voor speciaal (basis)onderwijs er zijn.
- Lastige situaties op school.
U kunt het Oudersteunpunt bellen, mailen een appje sturen, of u kunt terecht bij de spreekuren van het oudersteunpunt/OCO in de stad.
Website: www.oudersteunpunt020.nl
Telefoon: 020-3306320
WhatsApp: 06-16004600
E-mail: info@oudersteunpunt020.nl
Aanbod op maat
Omdat op onze school momenteel een relatief groot aantal meer- en hoogbegaafde leerlingen zit, zetten wij sterk in op passend onderwijs voor deze groep leerlingen. Naast het aanbod in de groepen bieden we één dagdeel in de week een gespecialiseerd aanbod. Wij noemen deze klassen “De Zee”. In De Zee komen in ieder geval de hoogbegaafde leerlingen. Dat zijn leerlingen die een gemeten IQ hebben van boven de 135 en/of die door observatie overduidelijk hoogbegaafd zijn gebleken. Deze leerlingen kunnen en moeten permanent in De Zee blijven. De hoogbegaafde leerlingen die - als gevolg van hun hoogbegaafdheid - problemen ondervinden (denk aan relatief of absoluut onderpresteren, problemen op sociaal gebied of gedragsproblemen) hebben als eerste recht op plaatsing in De Zee.
Zeer gemakkelijk lerende leerlingen/meerbegaafde leerlingen
Andere leerlingen die wellicht niet hoogbegaafd zijn, maar wel zeer intelligent zijn en heel gemakkelijk leren, kunnen ook in De Zee worden geplaatst. Dit kan alleen als er plekken beschikbaar zijn. Deze leerlingen kunnen eventueel ook maar een deel van het jaar deelnemen aan het verrijkte aanbod van De Zee. Zij zitten bijvoorbeeld een half jaar in De Zee en dan weer een half jaar niet. Deze flexibiliteit geeft de mogelijkheid om meer leerlingen te laten profiteren van het extra aanbod.
Verrijkt aanbod
Er zijn twee meer- en hoogbegaafden deskundigen op de 2e Daltonschool werkzaam. Zij coördineren het onderwijs binnen het wisselklassysteem aan de meer- en hoogbegaafde leerlingen en zorgen in samenwerking met de MB-HB-expertgroep en de leerkrachten voor een doorgaande lijn in de school.
Day a Week School
Het verrijkte aanbod op school is voor een aantal kinderen nog altijd niet genoeg. Dit maakt dat een klein percentage leerlingen gebruik maakt van de Day a Week School (DWS). De DWS biedt onderwijs aan cognitief talentvolle leerlingen die uitblinken qua leerprestaties en denkstrategieën en behoefte hebben aan meer uitdaging dan dat het reguliere onderwijs hen kan bieden. In de DWS krijgen de leerlingen een dag per week aanbod buiten de school, in een klas samen met kinderen van andere basisscholen. De leerlingen die op de DWS geplaatst worden, komen niet in een 2e Dalton-wisselklas. De reden hiervoor is dat de DWS-leerlingen dan niet 1, maar zelfs 1,5 dag buiten de klas les zouden krijgen, waardoor zij te veel lessen en ook de sociale aansluiting in de klas missen. Voor meer info over de Day a Week School: www.dayaweekschool.nl
Ouder- en kindadviseur (OKA)
De Ouder- en Kindadviseur van de 2e Daltonschool is Djerena Jacobs.
Wat is een ouder- en kindadviseur?
De ouder- en kindadviseur is een vraagbaak en steun voor vragen over opvoeden en opgroeien. Ouders en kinderen kunnen er terecht voor advies.
Voor wie?
-
Ouders/verzorgers die vragen of zorgen hebben over het opgroeien en opvoeden van kinderen tussen 0 en 23 jaar. Bijvoorbeeld bij:
-
slaapproblemen,
-
vragen over een opgroeiende puber,
-
vragen over veilig gebruik van internet,
-
als ouders zich ernstige zorgen maken over hun kind,
-
vragen over de opvoeding
-
Kinderen en jongeren tot 13 jaar met vragen of zorgen over hun situatie thuis en op school, over vrije tijd en over vrienden.
Wat doet een ouder- en kindadviseur?
De ouder- en kindadviseur luistert, beantwoordt vragen en biedt begeleiding. Soms is één telefoontje of gesprek al voldoende, soms is er meer tijd nodig. Als de situatie ingewikkeld is, maakt de ouder- en kindadviseur samen met de ouder of de jongere een plan om de situatie op te lossen.
Ouder- en kindteam
De ouder- en kindadviseur maakt deel uit van een Ouder- en Kindteam. Naast de ouder- en kindadviseurs, zijn daar onder meer jeugdartsen, jeugdpsychologen en doktersassistenten werkzaam.
Contactgegevens:
Mobiel: | 06-41768137 |
Email: | d.jacobs@oktamsterdam.nl |
Website: | oktamsterdam.nl |